Paljonko saan lainaa?

Ensisijaisena oletuksena on, että sinulla on maksukykyä, jotta saat otettua lainaa. Hienoa! Seuraava kysymys, joka on sinun on hyvä esittää itsellesi on tämä: Kuinka suuren lainan talouteni kestää? Kannattaa siis laskea tulot ja menot ja katsoa, paljonko viivan alle jää ylimääräiselle lainalle. Tarjolla olevia lainoja on valtavasti erilaisia. On kertaluottoja, uudelleen nostettavia luottoja (käyttölainaa) ja luottokortteja. Seuraavassa katsotaan erikseen vakuudetonta ja vakuuksellista lainaa.

1. Lainamäärä

Valitse lainamäärä: 1000 - 50 000 EUR

2. Ikäsi?

Kuinka vanha olet?

3. Maksuhäiriömerkintä?

Hyväksyttävä

Ei

Kyllä

Vakuudeton laina

Vakuudettomaan lainaan ei tarvita vakuuksia, kuten omaisuutta tai hyviä ystäviä henkilötakaajiksi. Vakuudettomat lainat ovat koroiltaan ja kuluiltaan yleensä kalliimpia kuin sellaiset lainat, joihin tarvitaan vakuuksia. Vakuudettomat lainat tulevat yleensä nopeasti tilille ja käyttöön, ja niitä voi helposti ja nopeasti hakea vaikkapa verkosta.

Joustoluotto – Nordea tarjoaa Joustoluottoa vakuudettomasti 25 000 euroon asti.
Käyttölaina – Danske Bank tarjoaa Käyttölainaa 10 000 euroon asti niin, että lainaa voi nostaa uudestaan ilman erillistä hakemusta, kunhan on ensin maksanut takaisin osan nostamastaan lainasta.
Laina – Santander tarjoaa vakuudetonta lainaa 50 000 euroon asti niin, että lainalle osoitetaan maksukyky esim. kirjaamalla omistusasunto lainasopimukseen. Omistusasuntoa ei kuitenkaan käytetä vakuutena lainalle.

Vakuudellinen laina

1.7.2016 astui voimaan lainakatto, joka koskee uusia asuntolainoja. Lainaa voi saada korkeintaan 90 % lainan vakuuksien arvosta. Lainakatto koskee kaikkia uusia asuntolainoja tarjoavia tahoja. Vakuutena voi toimia omistusasunto, kesäasunto, auto, jahti tai henkilötakaaja, jolla ei ole maksuhäiriömerkintöjä ja jolla on maksukykyä.

Asuntolaina – OP tarjoaa Asuntolainaa aina 500 000 euroon asti, niin että vakuudeksi laitetaan ostettava asunto tai talo, joka kattaa 70 % lainasta. Mikäli tarvetta esiintyy, saatetaan loppuosalle vaatia lisävakuuksia, kuten henkilötakaaja tai muuta omaisuutta.
Kulutusluotto – Nordea ja Danske Bank eivät ilmoita verkkosivuillaan summia, kuinka paljon lainaa on mahdollista hakea. Niinpä lainaa haetaan maksukyvyn mukaan. Kuinka suuren summan haluat tai tarvitset suhteutetaan kuukausierään, jonka pystyt maksamaan.

Opintolaina on valtion takaama laina, jonka suurin myönnettävä summa määräytyy KELA:n säädösten mukaisesti. Opintolainaa voivat nostaa vain opiskelijat. Suurin KELA:n myöntämä opintolaina on tarkoitettu ulkomailla opiskelevalle, 700 euroa/kk.

Kaikille lainoille yhteistä on se, ettei sinulla saa olla maksuhäiriömerkintöjä ja että sinulla on oltava säännölliset tulot.