Lainaa 50000

Mitä tehdä, kun on juuri löytänyt täydellisen auton tai asunnon, mutta tilin saldo näyttää vähemmän kuin toivotun hankinnan hintalappu? Olet laskenut, että taloutesi kestää ylimääräisen kuluerän, jonka olet myös budjetoinut menoihisi seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Yksi vaihtoehto on odottaa ja säästää, jolloin tilaisuus menee sillä kertaa ohi tai siirtyy tulevaisuuteen. Toinen vaihtoehto on ottaa lainaa. Lainaa tarjoavat niin pankit kuin rahoitusyrityksetkin internetissä, ja lainan hakeminen on nykyään helppoa ja nopeaa. Lainan ottamiseen liittyy riskejä, joten omaa talouttaan kannattaa suunnitella tarkasti.

1. Lainamäärä

Valitse lainamäärä: 1000 - 50 000 EUR

2. Ikäsi?

Kuinka vanha olet?

3. Maksuhäiriömerkintä?

Hyväksyttävä

Ei

Kyllä

Mistä ja miten?

Rahoitusyritykset tarjoavat vielä tämän suuruista lainaa ilman vakuuksia tai henkilötakaajia. Monella rahoitusyrityksellä 50 000 euroa on maksimimäärä, jota ne lainaavat. Pankit vaativat jo tämän suuruiselle lainalle vakuudet. Ottaessasi lainaa rahoitusyritykseltä sinun ei siis välttämättä tarvitse asettaa lainan vakuudeksi omaisuuttasi, kuten asuntoa, eikä pyytää ystäviäsi henkilötakaajiksi. Voit säästää merkittävästi lainan kustannuksissa, mikäli asetat lainalle vakuuden.

Lainantarjoajia voit etsiä internetissä esim. hakusanoilla “lainaa 50000”, “laina” tai “vakuudeton laina”. Tai voit mennä pankkisi verkkosivuille ja etsiä sieltä Lainat-osion, jossa kerrotaan tarkemmin, kuinka paljon pankkisi saattaa lainata. Yleensä tämän kokoinen laina kulkee pankeissa nimellä asuntolaina. Myös pankkien lainahakemukset voi täyttää verkossa.

Lainahakemusta varten tarvitaan yleensä henkilötietojen lisäksi osoitetiedot, työtiedot ja tietenkin haettu lainamäärä ja – riippuen luotonmyöntäjästä – myös toivottu kuukausierä. Lainaa voit hakea, mikäli sinulla ei ole maksuhäiriömerkintöjä eli luottotietosi ovat puhtaat. Muut lainaehdot vaihtelevat luotonmyöntäjästä riippuen. Niitä voivat olla mm. suomalainen puhelinliittymä (ei prepaid), vähimmäisikä 20 vuotta (vaihtelee suuresti eri luotonmyöntäjien kesken) ja suomalainen pankkitili. Ehtoihin kannattaa tutustua ennen lainahakemuksen täyttöä, jotta säästyy turhalta vaivalta, ja löytää luotonmyöntäjän, jonka ehtoihin pystyy samaistumaan. Huomioi, että luotonmyöntäjät eivät välttämättä myönnä haettua summaa, vaan voivat myöntää myös pienemmän lainamäärän.

Mitä se maksaa?

Ilmaista lainaa ei ole olemassakaan, ei myöskään riskitöntä. Vakuudettomat lainat ovat lähestulkoon aina kalliimpia kuin vakuudelliset lainat. Luotonmyöntäjä kattaa lainaamansa riskit ja kulut ylimääräisillä kustannuksilla, kuten korkeilla koroilla ja lainanhoitokuluilla. Vakuudellisissa lainoissa riskit kuitataan omaisuudella, kuten asunnolla, tai henkilötakaajilla. Riskit kasvavat suhteessa otetun lainan määrään ja laina-aikaan. Laina-aikana voi sairastua vakavasti, joutua työttömäksi tai saattaa tapahtua jotakin muuta taloutta ravisuttavaa, jolloin lainan takaisinmaksu on vaarassa.

Korot ovat yleensä henkilökohtaisia ja niistä päättävät luotonmyöntäjät, kuitenkin tiettyjen lakisääteisten korkokattojen puitteissa. Korkojen lisäksi saatetaan lainaajalta periä lainanavausmaksu (monet pikavippaajat tarjoavat tämän palvelun ilmaiseksi heidän ensilainaajalle), laskutuslisä per kuukausi, nostopalkkio jne.

Esimerkkilaskelmia 50 000 euron lainalle
Zmarta-luotonmyöntäjä: takaisinmaksuaika 15 vuotta, arvioitu lyhennyserä 382 €/kk. Todellinen vuosikorko noin 4,81 % ja arvioitu takaisinmaksettava summa 69 798 €.
Rahalaitos-luotonkilpailuttaja: takaisinmaksuaika 15 vuotta, arvioitu lyhennyserä 550 €/kk, todellinen vuosikorko 10,91 % ja arvioitu takaisinmaksettava summa 98 929 €.
– Nordea-pankki: takaisinmaksuaika 15 vuotta, lyhennyserä 370 €/kk, todellinen vuosikorko 4,22 % ja arvioitu takaisinmaksettava summa korkoineen 66 572 €.
OP Pankki: takaisinmaksuaika 15 vuotta, lyhennyserä 328 €/kk, todellinen vuosikorko 2,4 % ja arvioitu takaisinmaksettava summa 59 604 €.

Miten voin vertailla lainoja?

Yksinkertaisin tapa on vertailla todellisia vuosikorkoja keskenään, sillä se antaa osviittaa siitä, miten suuret lainan kulut tulevat olemaan. Mitä suurempi prosentti, sitä kalliimpi laina on. Todellinen vuosikorko sisältää periaatteessa kaikki luotonmyöntäjän lainaan lisäämät kulut ja korot, kuten mm. avausmaksut, tilinhoitomaksut ja nostomaksut. Vertaile myös arviota lopullisesta takaisinmaksettavasta summasta. Verkkosivuilla saatu lainaehdotus on vain suuntaa-antava ehdotus, ja lopulliset kustannukset kirjataan henkilökohtaiseen lainatarjoukseen. Tarkista siis lainatarjous huolella ennen allekirjoittamista!