Lainaa 25000

Mitä tehdä, kun on juuri löytänyt täydellisen auton tai asunnon, mutta tilin saldo näyttää vähemmän kuin toivotun hankinnan hintalappu? On laskettu, että talous kestää ylimääräisen 25 000 euron kuluerän, joka on budjetoitu tulevien vuosien menoihin. Yksi vaihtoehto on odottaa ja säästää, jolloin tilaisuus menee sillä kertaa ohi tai siirtyy tulevaisuuteen. Toinen vaihtoehto on ottaa lainaa. Lainaa tarjoavat niin pankit kuin rahoitusyrityksetkin internetissä, ja lainan hakeminen on nykyään helppoa ja nopeaa.

1. Lainamäärä

Valitse lainamäärä: 1000 - 50 000 EUR

2. Ikäsi?

Kuinka vanha olet?

3. Maksuhäiriömerkintä?

Hyväksyttävä

Ei

Kyllä

Mistä ja miten?

Tämän suuruinen laina on vielä mahdollista saada ilman vakuuksia tai henkilötakaajia rahoitusyritykseltä. Sinun ei siis välttämättä tarvitse asettaa lainan vakuudeksi omaisuuttasi, kuten asuntoa, eikä pyytää ystäviäsi henkilötakaajiksi. Mikäli kuitenkin päätät laittaa lainan vakuudeksi vaikkapa auton tai asunnon, tai saat mukaan henkilötakaajan, voit säästää merkittävästi lainan kustannuksissa. Pankit alkavat vaatia jo tämän suuruiselle lainalle vakuuksia.

Lainaa voi hakea internetissä esim. hakusanoilla “lainaa 25000”, “laina” tai “vakuudeton laina”. Tai voit mennä pankkisi verkkosivuille ja etsiä sieltä Lainat-osion, jossa kerrotaan tarkemmin, kuinka paljon pankkisi saattaa lainata. Myös pankkien lainahakemukset voi täyttää verkossa.

Lainahakemusta varten tarvitaan yleensä henkilötietojen lisäksi osoitetiedot, työtiedot ja tietenkin haettu lainamäärä ja – riippuen luotonmyöntäjästä – myös toivottu kuukausierä. Lainaa voit hakea, mikäli sinulla ei ole maksuhäiriömerkintöjä eli luottotietosi ovat puhtaat. Muut lainaehdot vaihtelevat riippuen luotonmyöntäjästä. Näitä voivat olla mm. suomalainen puhelinliittymä (ei prepaid), vähimmäisikä 20 vuotta (vaihtelee suuresti eri luotonmyöntäjien kesken, S-Pankilla vähimmäisikä on 25 vuotta) ja suomalainen pankkitili. Ehtoihin kannattaa tutustua ennen lainahakemuksen täyttöä, jotta säästyy turhalta vaivalta ja löytää luotonmyöntäjän, jonka ehtoihin pystyy samaistumaan. Huomioi, että luotonmyöntäjät eivät välttämättä myönnä haettua summaa, vaan voivat myöntää myös pienemmän lainamäärän.

Mitä se maksaa?

Ilmaista lainaa ei ole olemassakaan, joten olethan varautunut kustannuksiin? Vakuudettomat lainat ovat lähestulkoon aina kalliimpia kuin vakuudelliset lainat. Ylimääräisillä kustannuksilla, kuten koroilla ja lainanhoitokuluilla luotonmyöntäjä kattaa lainaamansa riskit ja kulut. Vakuudellisissa lainoissa riskit kuitataan vakuuksilla, kuten asunnolla tai henkilötakaajilla, joten korkoja voidaan pitää alhaisempina ja muita kustannuksia samoin.

Korot ovat yleensä henkilökohtaisia ja niistä päättävät luotonmyöntäjät, kuitenkin tiettyjen lakisääteisten korkokattojen puitteissa. Korkojen lisäksi saatetaan lainaajalta periä lainanavausmaksu (monet pikavippaajat tarjoavat tämän palvelun ilmaiseksi ensilainaajalle), laskutuslisä per kuukausi, nostopalkkio jne.

Esimerkkilaskelmia 25000 euron lainalle
– Rahalaitos – lainan kilpailuttaja: takaisinmaksuaika 6 vuotta, arvioitu lyhennyserä 468 €/kk. Todellinen vuosikorko noin 10,91 % ja lopullinen arvioitu takaisinmaksettava summa 33 711 €.
– Lendo-luotonmyöntäjä: takaisinmaksuaika 6 vuotta, lyhennyserä 469 €/kk, todellinen vuosikorko 10,47 % ja lopullinen takaisinmaksettava summa 33 777 €.
– Nordea-pankki: takaisinmaksuaika 6 vuotta, lyhennyserä 391 €/kk, todellinen vuosikorko 4,51 % ja lopullinen arvioitu takaisinmaksettava summa 28 161 €.
– OP Pankki, vakuudellinen vaihtoehto: takaisinmaksuaika 53 kk, lyhennyserä 510 €/kk, todellinen vuosikorko 3,6 % ja lopullinen arvioitu takaisinmaksettava summa 26 968 €.

Miten voin vertailla lainoja?

Yksinkertaisin tapa on vertailla todellisia vuosikorkoja keskenään, sillä se antaa parasta osviittaa siitä, miten suuret lainan kulut tulevat olemaan. Mitä suurempi prosentti, sitä kalliimpi laina on. Esimerkeistä hiukan kalliimman lainan tarjoaa rahoitusyhtiö Lendo antamalla arvioksi suurimman lainan takaisinmaksusumman. Todellisen vuosikoron lisäksi kannattaa vertailla myös arviota lopullisesta takaisinmaksettavasta summasta. Todellinen vuosikorko sisältää periaatteessa kaikki luotonmyöntäjän lainaan lisäämät kulut ja korot, kuten mm. avausmaksut, tilinhoitomaksut ja nostomaksut. Verkkosivuilla saatu lainaehdotus on vain suuntaa antava ehdotus, ja lopulliset kustannukset kirjataan henkilökohtaiseen lainatarjoukseen. Tarkista siis lainatarjous huolella ennen allekirjoittamista!