Lainaa 15000

Mitä tehdä, kun on juuri löytänyt täydellisen auton tai on järjestämässä häitä, mutta tilin saldo näyttää vähemmän kuin toivotun hankinnan hintalappu? On laskettu, että talous kestää ylimääräisen 15 000 euron kuluerän, joka on budjetoitu tulevien vuosien menoihin. Yksi vaihtoehto on odottaa ja säästää, jolloin tilaisuus menee tällä kertaa ohi tai siirtyy tulevaisuuteen. Toinen vaihtoehto on ottaa lainaa. Lainaa tarjoavat niin pankit, kuin rahoitusyrityksetkin internetissä, ja lainan hakeminen on nykyään helppoa ja nopeaa.

1. Lainamäärä

Valitse lainamäärä: 1000 - 50 000 EUR

2. Ikäsi?

Kuinka vanha olet?

3. Maksuhäiriömerkintä?

Hyväksyttävä

Ei

Kyllä

Mistä ja miten?

Yleensä 15 000 euron suuruinen laina on vielä mahdollista saada ilman vakuuksia tai henkilötakaajia, joko pankilta tai rahoitusyritykseltä. Sinun ei siis tarvitse asettaa lainan vakuudeksi omaisuuttasi, kuten asuntoa, eikä pyytää ystäviäsi henkilötakaajiksi. Mikäli kuitenkin päätät laittaa lainalle vakuudeksi vaikkapa auton tai asunnon, tai saat mukaan henkilötakaajan, voivat lainan kustannukset pudota merkittävästi. Usein tämän suuruiset lainat käsitellään nopeasti, ja saat rahat tilillesi jopa samana päivänä. Nopeisiin lainoihin liittyy riski ottaa se liian heppoisin perustein, joten harkintaa kannattaa käyttää.

Lainaa voi hakea internetissä esim. hakusanoilla “lainaa 15000”, “laina” tai “pienlaina”. Tai voit mennä pankkisi verkkosivuille ja etsiä sieltä Lainat-osio, jossa kerrotaan tarkemmin, kuinka paljon pankkisi saattaa lainata. Myös pankkien lainahakemukset voi täyttää verkossa.

Lainahakemusta varten tarvitaan yleensä henkilötietojen lisäksi osoitetiedot, työtiedot ja tietenkin haettu lainamäärä ja – riippuen luotonmyöntäjästä – myös toivottu kuukausierä. Lainaa voit hakea, mikäli sinulla ei ole maksuhäiriömerkintöjä eli luottotietosi ovat puhtaat. Muut lainaehdot vaihtelevat luotonmyöntäjän mukaan. Niitä voivat olla mm. suomalainen puhelinliittymä (ei prepaid), vähimmäisikä 20 vuotta (vaihtelee suuresti eri luotonmyöntäjien välillä, S-Pankilla vähimmäisikä on 25 vuotta) ja suomalainen pankkitili. Ehtoihin kannattaa tutustua ennen lainahakemuksen täyttöä, jotta säästyy turhalta vaivalta ja löytää luotonmyöntäjän, jonka ehtoihin pystyy samaistumaan. Ehdot löytyvät yleensä luotonmyöntäjän verkkosivuilta nimillä sopimusehdot, ehdot tai luottoehdot.

Mitä se maksaa?

Ilmaista lainaa ei ole olemassakaan, joten varaudu aina kustannuksiin. Vakuudettomat lainat ovat lähestulkoon aina kalliimpia kuin vakuudelliset lainat. Ylimääräisillä kustannuksilla, kuten koroilla ja lainanhoitokuluilla, luotonmyöntäjä kattaa lainaamansa summan riskit ja kulut. Vakuudellisissa lainoissa riskit kuitataan asettamalla vakuuksia, kuten asunto tai henkilötakaaja, joten korkoja voidaan pitää alhaisempina ja muita kustannuksia samoin.

Korot ovat yleensä henkilökohtaisia ja luotonmyöntäjät päättävät niistä, kuitenkin tiettyjen lakisääteisten korkokattojen puitteissa. Korkojen lisäksi saatetaan lainaajalta periä lainanavausmaksu (monet pikavippaajat tarjoavat tämän palvelun ilmaiseksi ensilainaajalle), laskutuslisä per kuukausi, nostopalkkio jne.

Esimerkkilaskelmia 15 000 euron lainalle
– Rahalaitos – lainan kilpailuttaja: takaisinmaksuaika 4 vuotta, arvioitu lyhennyserä 383 €/kk. Todellinen vuosikorko noin 10,91 % ja lopullinen arvioitu takaisinmaksettava summa 18 400 €.
– Omalaina-luotonmyöntäjältä: takaisinmaksuaika 4 vuotta, lyhennyserä 402 €/kk, todellinen vuosikorko 11,76 % ja lopullinen takaisinmaksettava summa 19 296 €.
– S-pankki: takaisinmaksuaika 4 vuotta, lyhennyserä 369,79 €/kk, todellinen vuosikorko 8,29 % ja lopullinen arvioitu takaisinmaksettava summa 17 749,92 €.
– OP-pankki, vakuudellinen vaihtoehto: takaisinmaksuaika 39 kk, lyhennyserä 410 €/kk, todellinen vuosikorko 4,3 % ja lopullinen arvioitu takaisinmaksettava summa 16 043 €.

Miten voin vertailla lainoja?

Yksinkertaisin tapa on vertailla todellisia vuosikorkoja keskenään, sillä se antaa parasta osviittaa siitä, miten suuret lainan kulut tulevat olemaan. Mitä suurempi prosentti, sitä kalliimpi laina on. Esimerkeistä kalleimman lainan tarjoaa rahoitusyhtiö Omalaina, antamalla arvioiduksi todelliseksi vuosikoroksi 11,76 % ja suurimman lainan takaisinmaksusumman. Todellisen vuosikoron lisäksi kannattaa vertailla myös arviota lopullisesta takaisinmaksettavasta summasta. Todellinen vuosikorko sisältää periaatteessa kaikki luotonmyöntäjän lainaan lisäämät kulut ja korot, kuten mm. avausmaksut, tilinhoitomaksut ja nostomaksut. Verkkosivuilla saatu lainaehdotus on vain suuntaa antava ehdotus, ja lopulliset kustannukset kirjataan henkilökohtaiseen lainatarjoukseen. Tarkista siis lainatarjous huolella ennen allekirjoittamista!