Lainahakemus

Lainahakemus on tätä nykyä helppoa tehdä. Enää ei tarvitse varata aikaa pankista useiden viikkojen päähän ja koota valtavaa paperipinoa työ- ja omaisuustodistuksista. Enää ei tarvitse harmitella, jos sovittu tapaaminen menikin mönkään sairastumisen vuoksi. Nykyaikaan kuuluvat monenlaiset lainaa tarjoavat yritykset, jotka toimivat pääosin internetissä ja puhelinpalvelun kautta. 24 tuntia vuorokaudessa, seitsemänä päivänä viikossa. Samaan verkkomaailmaan ovat siirtyneet pankitkin, poikkeuksena isommat lainahakemukset, joita haettaessa on järkevämpää neuvotella lainan ehdoista kasvotusten ammattihenkilön kanssa.

1. Lainamäärä

Valitse lainamäärä: 1000 - 50 000 EUR

2. Ikäsi?

Kuinka vanha olet?

3. Maksuhäiriömerkintä?

Hyväksyttävä

Ei

Kyllä

Lainan tarjoajat

Lainahakemuksen tärkein vaihe lienee lainantarjoajan valinta, ja tähän tehtävään kannattaa paneutua huolella. Kaikki muu sujuukin parhaimmillaan vain minuuteissa. Lainojen vertailu verkkosivuilla on helpompaa, kun vertaat saman suuruista lainaa, saman pituisella laina-ajalla ja keskityt todellisiin vuosikorkoihin. Kun pidät mielessä yleissäännön, että mitä isompi todellinen vuosikorkoprosentti lainalla on, sitä kalliimpi laina tulee olemaan. Hyvä muistisääntö on myös se, että vakuudettomat lainat ovat pääsääntöisesti kalliimpia kuin vakuuksia vaativat lainat. Tämä johtuu siitä, että lainantarjoaja haluaa kattaa riskinsä lainaa myöntäessään. Vakuudettomat lainat ovat myös yleensä vakuudellisiin lainoihin verrattuna nopeampia saada käyttöön.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan lainantarjoajia on helpointa ryhtyä etsimään hakukoneen avulla. Tai jos tiedät jo, mitä lainaa olet hakemassa (esim. autolainaa), syötä tämä avainsana hakukenttään. Sitten vain vertailemaan!

Lainahakemusprosessi

Tässä vaiheessa olet jo laskenut, paljonko lainaa taloutesi kestää, millaisella kuukausierällä voit lyhentää sitä, ja kuinka pitkään laina-aikaan olet valmis sitoutumaan. Olet myös miettinyt, onko sinulla omaisuutta (tai ystäviä henkilötakaajiksi), jota olet valmis antamaan vakuudeksi, vai haluatko mieluummin lainan nopeammalla aikataululla, hieman kalliimmalla loppusummalla. Tutustu myös tarkkaan lainaehtoihin, vaikka se vähän aikaa veisikin. Niistä selviää kaikki tärkeät asiat, jotka sinun tulee tietää lainaa hakiessasi, mukaan lukien esim. lainan myöntäminen, miten annettuja yhteystietoja käytetään ja mitä tapahtuu, jos lainaa ei voida maksaa takaisin

Seuraavaksi täytetään hakemus verkkosivuilla. Myös monet pankit käyttävät nykyään verkkopalvelua laina-asioissa. Samalla voit vielä tarkistaa verkkosivuilta “lainaehdot” -osiosta, että sinulla on lainaehtojen vaatimat ominaisuudet. Hakemuksessa voidaan kysyä mm. näitä asioita:

1. Haettava lainasumma.
2. Toivottava kuukausierä tai laina-aika.
3. Kirjautuminen pankkitunnuksilla tai henkilöllisyyden todistaminen muulla tavoin esim. henkilötunnuksella.
4. Yleiset henkilötiedot, osoite ja puhelinnumero.
5. Osa rahoitusyrityksistä vaatii saada tietoonsa lainan käyttökohteen, kuten auton osto, remontti tai loma.

Kannattaa varata hakemusta varten pankkitiedot ja laskin, joskin verkkosivuilla näytetään hyvin suuntaa antava takaisin maksettava loppusumma ja kuukausierät. Osa rahoitusyrityksistä vaatii kirjautumisen pankkitunnuksilla, toiset eivät.

Lainahakemuksen jälkeen

Varaudu myönteisen lainapäätöksen saatuasi lähettämään erinäisiä todistuksia lainanmyöntäjälle. Vaadittavat todistukset vaihtelevat, ja niitä voivat olla työsopimus tai eläketodistus, verotodistus, velkatodistukset jne. Mahdolliset todistukset pyydetään yleensä lähettämään sähköisesti verkkosivujen kautta. Tämä on sikäli kätevää, että saatuasi myönteisen lainapäätöksen voit mihin vuorokauden aikaan ja minä päivänä tahansa lähettää tarvittavia todistuksia. Mikäli omistat kameran tai kännykässäsi on kamera, voit kuvata todistukset ja lähettää ne valokuvatiedostona. Varsinkin jos luotonmyöntäjä sitä vaatii, voit vielä muuttaa kuvaamasi todistukset yleisesti lukukelposeen PDF-muotoon.

Myönteistä lainapäätöstä seuraa lainaehdot, jotka on räätälöity juuri sinulle. Ne on hyvä lukea tarkkaan läpi, ennen kuin allekirjoittaa sopimuksen. Allekirjoitettu sopimus lähetetään takaisin rahoitusyhtiölle, minkä jälkeen rahat saattavat nopeimmillaan tupsahtaa muutamassa minuutissa tilille. Allekirjoitus voi tapahtua myös pankkitunnuksilla.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mistä tiedän, voinko hakea lainaa?
– Rahoitusyrityksen verkkosivuilla lainaehdoissa kerrotaan tarvittavat lainanhakuvaatimukset, kuten riittävä ikä, työtilanne, asuinpaikka Suomessa jne.
En osaa täyttää hakemusta, mitä teen?
– Ota yhteyttä rahoitusyrityksen asiakaspalveluun. He yleensä auttavat mielellään laina-asioissa.