Lainaa nopeasti

1. Lainamäärä

Valitse lainamäärä: 1000 - 50 000 EUR

2. Ikäsi?

Kuinka vanha olet?

3. Maksuhäiriömerkintä?

Hyväksyttävä

Ei

Kyllä

Mistä ja miten nopeasti lainaa

Liian heppoisin päätöksin ei nopeaa lainaa kannata hakea, sillä siinä piilee riski talouden ylittämisestä ja velkakierteestä. Nopeaan lainaan liittyy yleensä vakuudettomuus, eli lainalle ei vaadita mitään omaisuutta vakuudeksi eikä myöskään henkilötakaajia. Näin ollen lainanmyöntäjä nostaa korkoja ja muita kuluja, jotta saa katettua riskinsä. Pankit myöntävät myös nopeita lainoja, joita voi yhtä hyvin hakea internetissä, ja ne ovat pankkien tarjoamia vakuudellisia lainoja kalliimpia.

Käytännössä nopea laina on vakuudeton (tai vakuudellinen) laina, joka on määrältään suhteellisen pieni ja jonka saa käyttöönsä nopealla aikataululla, jopa minuuteissa. Laina-aika on suhteellisen lyhyt, koska lainasummat ovat pieniä. Yleensä rahalaitokset tarjoavat lisäksi ensimmäistä lainaansa ottavalle jotain alennuksia, kuten kuluttoman tai korottoman lainan. Kansankielessä puhutaan myös pikavipeistä. Hakusanalla “lainaa nopeasti” saadaan isojakin lainamääriä tarjoavia ehdotuksia, kuten Omalaina:n tarjoama 20 000 € tai Rahalaitoksen 50 000€. Tarkemmin katsoen eivät tämän suuruiset rahat enää liikukaan kovin nopeasti lainaajan ulottuville, joten hakusana on vähän harhaanjohtava. Suurin osa lainoista liikkuu 10 – 2000 euron välillä, ja laina-ajoiksi tarjotaan kolmesta kuukaudesta aina useisiin vuosiin. Mitä pidempi laina-aika, sitä suuremmaksi lainan kustannukset kasvavat.

Hakeminen

Nopeaa lainaa voi hakea lainantarjoajan verkkosivuilla suoraan lainahakemuksella tai kännykällä tekstaamalla. Osa lainantarjoajista vaatii aiemman tunnistautumisen verkkosivuillaan ennen tekstiviestimahdollisuutta. Tunnistautumiseen vaaditaan yleensä pankkitunnukset ja suomalainen matkapuhelinnumero, johon lähetetään mahdollinen PIN-koodi myöhempää tekstiviestipalvelua varten. Ikä ja muut vaatimukset vaihtelevat lainantarjoajittain ja niihin voi perehtyä lainanmyöntäjän verkkosivuilla. Koska kyseessä on nopea laina, tai pikavippi, saa tiedon lainahakemuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä yleensä saman tien. Mikäli lainahakemus hylätään, eivät luotonmyöntäjät ole velvollisia kertomaan syytä hylkäämiselle. Niitä voivat kuitenkin olla esim. häiriöt luottotiedoissa tai maksukyvyttömyys. Lainahakemuksia voi yleensä lähettää minä päivänä tahansa, ja mihin kellonaikaan tahansa. On eri asia, milloin lainahakemukset käsitellään ja milloin rahat saa tilille, mutta yleensä ne maksetaan tilille jopa minuuteissa.

Hakukelpoisuus

Ketkä nopeaa lainaa voivat sitten hakea? Tietenkin kaikki, mutta kaikille sitä ei myönnetä. Kuten jo aiemmin kerrottiin, pitää luottotietojen olla moitteettomat, jotta lainahakemus etenee myöntämiseen asti. Luottotiedoissa ei saa siis olla maksuhäiriömerkintää. Tämä tarkistetaan automaattisesti luottotietojärjestelmästä ja suostumuksen tähän antaa, kun hakee lainaa. Alaikärajat vaihtelevat suurestikin eri lainantarjoajan välillä. Joillekin riittää, että on täyttänyt 18 vuotta, toiset vaativat jopa 25 vuoden iän. Toisilla lainantarjoajilla on myös yläikäraja. Vaateena saattaa myös olla Suomessa pysyvä osoite, joka tarkistetaan Väestötietorekisteristä. Yleinen kohta ehdoissa on myös suomalainen pankkitili, jolle laina maksetaan. Yleensä pankit ovat tiukempia lainaehtojen suhteen kuin ns. pikavippaajat.

Kuluja, kuluja, kuluja

Ilmaista lainaa ei ole olemassakaan, sen kaiketi kaikki tietävät. Mihin kaikkeen kannattaa varautua, kun tekstailee nopeaa lainaa tililleen? Mistä kaikesta saa maksaa, jotta saa pienen lisän talouteensa nopealla aikataululla? Tässä esimerkkejä:

– Korot
– Nostokulut
– Tilinhoitomaksu
– Kuukausierä
– Todellinen vuosikorko

Korot vaihtelevat asetetun korkokaton alla niin maksukyvyn, luoton määrän kuin takaisinmaksuajan suhteen. Mitä isompi korko, sitä isompi loppusumma jää maksettavaksi ja sitä kalliimpi laina on. Nostokulut yms. luotonmyöntäjän juoksevat kulut määräytyvät jokaisen luotonmyöntäjän mukaan. Todellinen vuosikorko on periaatteessa prosentti, joka ynnää kaikki lisäkulut yhteen ja helpottaa lainojen vertailua eri lainanmyöntäjien kesken. Mitä isompi prosentti, sitä isompi on takaisinmaksettava summa.

Esimerkkejä lainan kustannuksista eri luotonmyöntäjiltä:

Pikavippi.fi: lainasumma 100 €, laina-aika 184 pv, lopullinen takaisinmaksettava summa on 125 € ja todellinen vuosikorko 49,6 %.

Fixura.fi: lainasumma 1000 € (pienin mahdollinen), laina-aika 36 kk, lopullinen takaisinmaksettava summa on 1632,81 € ja todellinen vuosikorko 50,5 %.

Aasa.fi: lainasumma 1000 €, laina-aika 19 kk, lopullinen takaisinmaksettava summa on 1369,93 € ja todellinen vuosikorko 49,94 %.

Suomilimiitti.fi: lainasumma 300 €, laina-aika 10 kk, lopullinen takaisinmaksettava summa on 485,50 € ja todellinen vuosikorko 61,83 %.

OP (Osuuspankki): lainasumma 1000 € (pienin mahdollinen), laina-aika 9 kk, lopullinen takaisinmaksettava summa on 1223 € ja todellinen vuosikorko 65 %.

Lukemat ovat arvioita ja lopullinen laina korkoineen kirjataan lainatarjoukseen, joka lähetetään esim. tekstiviestitse tai sähköpostitse.