Lainaa netistä

1. Lainamäärä

Valitse lainamäärä: 1000 - 50 000 EUR

2. Ikäsi?

Kuinka vanha olet?

3. Maksuhäiriömerkintä?

Hyväksyttävä

Ei

Kyllä

Millaisia lainoja netistä saa?

Lainojen kirjo internetissä on valtava. Mikäli hakee hakusanalla “laina”, voi saada tuloksena pikalainoja, pikavippejä, käyttöluottoa, luottotilejä, luottokortteja jne. Tuntuu siltä, että jokainen lainantarjoaja on nimennyt luottonsa tai lainansa – sama asia – aivan oman mielen mukaisesti. Toinen puhuu käyttöluotosta ja toinen puhuu remonttilainasta, kyseessä voi olla täysin samankaltainen laina. Perusteina voimme siis luokitella lainat pariin pääkategoriaan, joista jokainen lainantarjoaja voi käyttää mitä nimeä haluaa.

Laina

Lainaa voivat olla esim. remonttilaina, autolaina tai vain laina. Lainasta käytetään myös käsitettä luotto, joka suomen kielen perussanakirjan määritelmän mukaisesti tarkoittaa samaa asiaa. Lainoja voidaan myöntää pikana, jolloin ne ovat pikalainoja, tai vähemmän hätäisellä aikataululla, jolloin ne ovat “vain” lainoja tai muulla etuliitteellä spesifioituja tuotteita. Lainaan voidaan vaatia lainantarjoajan toimesta vakuuksia, tai se voi olla vakuudeton laina. Vakuuksista tarkemmin tuonnempana. Laina voi olla myös nimeltään pikavippi tai sitä voidaan tarjota vanhojen lainojen yhdistämiseen. Yhtä kaikki, näitä kaikkia edellä mainittuja yhdistävät samat päätekijät; että joltakin taholta lainataan tietty summa rahaa, joka maksetaan takaisin korkoineen ja mahdollisine kuluineen.  Lisää laina

Käyttöluotto

On käyttöluottoja, ja on käyttöluottoja. Käyttöluotto, sanan vanhassa merkityksessä tarkoittaa luottoa, jossa on anottu ja hyväksytty yläraja, ja jota voidaan nostaa käyttöön ja maksaa takaisin. Aina takaisin maksettua luottoa voidaan jälleen nostaa taas käyttöön, tietyn ylärajan puitteissa. Yksi esimerkki käyttöluotosta ovat luottokortit, vaikkeivat ne tähän kategoriaan suoranaisesti käykään, mutta käyttöajatus on helpompi ymmärtää niiden kautta. Koska lainantarjoajien kirjo on erittäin laajaa, ovat myös käsitteet hyvin laajassa käytössä. Siksi myös käyttöluotto-sanaa näkee käytettävän aivan tavallistenkin lainojen yhteydessä. On siis hyvä lukea kuvaus tarkkaan millaista lainaa on ottamassa, ettei tule pettymyksiä. Lisää luotto

Asuntolaina

Asuntolaina on syytä erottaa aivan omaksi lainakategoriakseen, koska siihen liittyy enemmän korkosanastoa, vakuusehtoja ja se pysyy monista lainavaihtoehdoista pisimpään mukana lainan ottajan elämässä. Mikäli verrataan pikavippiä ja asuntolainaa, ovat riskit paljon suuremmat jälkimmäisessä, koska asuntolainaa otetaan yleensä paljon enemmän ja pidemmällä takaisinmaksuajalla. Kun lainaa on paljon ja maksuaika pitkä, ovat riskeinä lainan takaisinmaksulle esim. puolison kuolema, vakava sairastuminen tai työttömyys. Lisää asuntolaina

Luottokortti

Luottokorttejakin on erilaisia, mutta periaate kaikissa on sama; haetaan tiettyä lainakattoa, jota voidaan käyttää pikku hiljaa tai kerralla, ja jota maksetaan takaisin joko kuukausilyhenteisesti tai kerralla. Aina kun on maksanut käyttämäänsä lainaa takaisin, vapauttaa sitä jälleen uudelleen käyttöönsä. Luottokortti eroaa muista lainoista siinä, että se on myös maksuväline, jonka voi ottaa mukaansa ja jolla voi maksaa ostoksia ulkomailla tai nostaa rahaa automaatista. Yleensä kaikesta maksuliikenteestä tai nostotapahtumista veloitetaan korko ja luottokortin myöntäjän asettama palkkio. Monesti luottokorttiin liittyy vielä tili, jota käytetään esim. laskujen maksuun. Lisää luottokortti

Yrityslaina

Internetistä voivat hakea lainaa myös yritykset, joille ehdot ovat vähän erilaiset kuin yksityishenkilöille. Usein myös myönnettävät lainasummat ovat suuremmat kuin yksityishenkilöillä.

Muutamia keskeisiä käsitteitä

Monet rahoitusyritykset ja pankit tarjoavat sekä vakuudettomia että vakuudellisia lainoja. Vakuudettomat lainat liikkuvat yleensä 0 – 20 000 euron välillä, jotkut rahoitusyritykset tarjoavat lainoja myös 50 000 euroon asti. Yhteistä vakuudettomille lainoille on se, ettei niihin tarvitse antaa omaisuuttaan vakuudeksi tai pyytää henkilötakaajia. Näin ollen pelkkä hakemus, puhtaat luottotiedot ja sopiva maksukyky riittävät lainan saamiselle. Vakuudettomat lainat ovat yleensä kalliimpia, jopa huomattavan paljon kalliimpia kuin vakuudelliset serkkunsa. Vakuudelliset lainat, kuten asuntolaina ja muut isommat lainat, vaativat myönnetyksi tullakseen vakuuden. Vakuus voi olla omaisuutta, kuten asuntolainassa on monesti ostettavasta asunnosta tai talosta tietty osuus, tai se voi olla henkilötakaaja.

Lainaa netistä vs. pankkivirkailijalta

Mitä eroa on internetin lainahakemuksilla ja pankkivirkailijan luona keskustelulla? Tässä kohtaa on hyvä muistuttaa, että myös pankit tarjoavat lainojaan verkkohakemuksilla. Eli aina ei tarvitse pankinkaan lainaa varten hakeutua konttoriin. Internet on helpottanut ja nopeuttanut lainojen vertailua. Se on myös nopeuttanut lainojen hakemista, ja lainarahan saamista tilille. Muutama klikkaus ja rahat ovat jo matkalla tilille. Ei räntäsateessa rämpimistä ja viikkojen odottelua pankkivirkailijan juttusille pääsemiseksi. Pankkivirkailija antaa toisaalta henkilökohtaisen lainatarjouksen, ja kuuntelee hakijan toiveita ja haaveita lainan suhteen. Toki internetistäkin saatu lainatarjous on henkilökohtainen, sitä ei vain ole tehty unelmia kuunnellen. Toisille sopii paremmin, ettei tarvitse tavata ihmistä lainaa hakiessaan, ja toiset kaipaavat kasvotusten tapahtuvaa lainakäsittelyä. Ehkä pieniä lainoja, kuten 100 euron tai 1000 euron lainoja on kätevämpi hakea ilman ajanvarauksia ja kävelyä konttorille. Toisaalta, kun kyse on isommasta, vaikkapa 500 000 euron asuntolainasta, haluaako sellaista hakea internetissä? Ehkä sellaisen lainasumman edessä haluaa jo istua kaikessa rauhassa konttorin tuoliin ja keskustella kaikki lainaehtojen mutkat suoriksi?

Usein kysyttyä

Voinko luovuttaa tietoni internetin lainahakemuksiin?
– Kaikkien rahoitusyritysten verkkohakemuslomakkeet lienee salattu Finanssialan Keskusliiton mukaisin standardein, joten huolta ei pitäisi olla. Asia kannattaa varmistaa verkkosivuilta ennen tietojen syöttämistä lomakkeelle. Tätä ongelmaa ei luonnollisesti ole pankissa asioidessa, sillä pankeilla on asiakkaan tietojen salassapitovelvollisuus. Pankkien verkkosivustoilla käytetään useita turvallisuustekniikoita, jotka turvaavat kirjautujan yksityisyyden.

Mitä eroa on pankin lainalla ja rahoitusyrityksen lainalla?
– Kun puhutaan vakuudettomista lainoista, ei niillä juurikaan ole eroa. Vertailuissa paljastui, että myös pankkien vakuudettomat lainat ovat koroiltaan suuria ja kustannuksiltaan yhtä kalliita kuin rahoitusyritysten. Vertailemalla lainoja löydät varmasti lainan, joka sopii juuri sinulle.
– Kun puhutaan vakuudellisista, ja luottoasiakkaan pankkilainoista, ovat ne edullisempia vaihtoehtoja ja ehdottomasti harkinnan arvoisia, mikäli haluaa säästää selvää rahaa.
– Molempien lainoja on mahdollista hakea internetissä.