Autolainalaskuri

Autolaina on monen suomalaisen tuttava ja toiseksi yleisin laina heti asuntolainan jälkeen. Sitä voi hakea joko suoraan autokauppiaalta (rahoitusyrityksiltä) tai pankeilta. Monet niistä tarjoavat verkkosivuillaan laskurin, jolla voi laskea suuntaa antavat lainan kulut ja kuukausierät. Kaikki lainantarjoajat eivät kuitenkaan laskureita verkkosivuillaan tarjoa, joten on hyvä tietää, miten voit itse laskea suuntaa antavat lainan kustannukset. Yleensä on hyvä tietää ainakin kuukausierät ja summittainen lopullinen maksettava lainasumma. Lainalaskurilla on helpompi hahmottaa otettavan lainan takaisinmaksuaika ja kuinka suuria kustannuksia lainaan kohdistuu. Laskeminen helpottaa myös lainojen vertailua, jotta löydät sen sopivimman ja halvimman autolainavaihtoehdon.

Lainaan kohdistuvat kulut

Kaikki meistä eivät ole syntyneet taskulaskin suussa, saati lainasanastokirja taskussa, ja siksi onkin huojentavaa tietää, että internetistä löytyy apuvälineitä lainaviidakkoon laskimineen päivineen. Hakusanalla “autolainalaskuri” saa esille muutamia hyviä vaihtoehtoja, joilla pystyt laskemaan haaveissa olevan lainan kuluja ja kuukausieriä. Monet pankit tarjoavat verkkosivuillaan suuntaa-antavia laskureita, joilla voi laskea esim. kuukausieriä tai laina-aikoja. Lopulliset lukemat kirjataan henkilökohtaisiin lainatarjouksiin, jotka kannattaa lukea tarkkaan ennen allekirjoittamista.

Lainantarjoajasta riippuen haettuun lainaan kohdistuu aina lisäkuluja, jotka kasvattavat takaisinmaksettavaa lainaa. Lisämaksuilla lainantarjoaja kustantaa riskinsä myöntämälleen lainalle ja omille kuluilleen, kuten toimistokuluilleen. Lisäkuluja voivat olla korot, toimistokulut, nostopalkkiot, erämaksulisät jne. Korot muodostuvat yleensä henkilökohtaisen maksukyvyn ja markkinakorkojen perusteella. Loput kuluista ovat lainan summasta riippuvaisia: mitä isompi laina ja pidempi takaisinmaksuaika, sitä suuremmat kulut.

Voit laskea kuukausierän, kokonaiskustannukset tai laina-ajan arvion, mikäli tiedossa ovat lainanmyöntäjältä seuraavat kulut: lainan määrä, laina-aika, korko, järjestelypalkkio (prosentti) ja kuukausittaiset hoitokulut. Itse ei tarvitse onneksi näitä osata laskea, vaan internetistä löytyvät työkalut siihen. Laskuri näyttää myös mahdollisen todellisen vuosikoron, joka on hyvä mittari lainoja vertailtaessa. On hyvä muistaa, että korot saattavat heitellä markkinatilanteen mukaan kuukausittain, mikä voi vaikuttaa lainaan.

Järkevää säästämistä vai lainaa?

Keskimäärin auton hinta Suomessa on noin 28 000 euroa. Keskimääräisestä 3000 euron kuukausipalkasta kuukausittain 300 euroa säästettynä se tekee kärsivällistä säästämistä kaikkiaan 93 kuukautta ja rapiat, eli vajaat 8 vuotta. Ei ihan pikaunelman veroinen juttu tuo säästäminen, mutta sen sijaan melkein täysin riskitöntä toimintaa. Mikäli säästöt saa tilille, jossa on edes nimellinen korko, saa säästöilleen voittoa. Jos taas lähtee pikaunelman tielle ja haluaa lainaa pienemmän säästetyn summan kaveriksi, ovat vaihtoehdot pankki, rahoitusyritykset internetissä tai suoraan autoliikkeen tarjoama rahoitus, joka sekin voi olla jonkin rahoitusyrityksen takana.

Tuskaisen pitkällisessä säästämisesimerkissä ei ollut riskejä ja mahdollinen lisärikastuminen oli olemassa. Seuraavassa katsotaan, mitä maksaa esim. Rinta-Joupin tarjoama autolaina 20 000 euron lainalle.

Lainaa otetaan 20 000 euroa, ja omaa rahaa käytetään 8000 euroa. Laina-ajaksi valitaan 36 kk eli 3 vuotta, jolloin arvioitu kuukausimaksu on 367,39 €. Todelliseksi vuosikoroksi saadaan 9,53 % ja kokonaiskustannusta kertyy 33 790,40 euroa.

Lainalaskureita

Lähes jokaisella lainantarjoajalla on omanlaisensa lainalaskuri verkkosivuillaan, joilla voi laskea suuntaa antavan arvion lainan kuluista. Jokainen luotonmyöntäjä siis päättää itse, millaista laskuria sivuillaan haluaa ylläpitää vai laittaako sinne laskuria ollenkaan. Siksi on hyvä tietää, että internet tarjoaa myös puolueettomia laskureita avuksi autolaina-asioissa.