Joustoluotto

Joskus elämässä tulee tilanteita, kun tarvitsisi tai vain haluaisi venyttää kuukausittaista kulutukseen käytettävää rahasummaa. Pienet pintaremontit, kodin sisustus, lomamatkat, alennusmyynnit ja harrastustoiminta voivat olla tällaisia hetkiä. Viisas kuluttaja on laskenut kuukausittaisen budjettinsa, jonka mukaan hankintoja voi tehdä ilman, että perikato uhkaa. Samaiseen budjettiin on laskettu mahdollisen joustoluoton kuukausierät, jotta talous pysyy tasapainossa. Mikäli budjetti ei anna myöten luoton takaisinmaksulle, luottoa ei silloin kannata ottaa eikä ylimääräisiä hankintoja kannata toteuttaa ennen kuin summa on säästetty kokoon

1. Lainamäärä

Valitse lainamäärä: 1000 - 50 000 EUR

2. Ikäsi?

Kuinka vanha olet?

3. Maksuhäiriömerkintä?

Hyväksyttävä

Ei

Kyllä

Mikä on joustoluotto?

Joustoluotto on muihinkin lainoihin verrattavissa oleva laina. Siihen lisätään luotonmyöntäjän asettama korko, toimituskulut yms. kuluja. Joustoluottoa voi hakea joko pankeista tai rahoitusyhtiöiltä. Verkosta hakusanalla “joustoluotto” haettaessa tulosten joukkoon ilmestyy jo monen monituista luotonmyöntäjää. Usein luottohakemus on helppo ja vaivaton tehdä verkkosivuilla, ja monesti päätöksen saa jopa minuuteissa. Joustoluottokin kuuluu pikalainoihin. Pikaisuudestaan ja helppoudestaan huolimatta ei lainaa koskaan tulisi ottaa ilman kunnollista harkintaa ja oman taloudellisen tilansa tiedostamista.

Joustoluotto on laina, jota voi käyttää saatuun luottorajaan asti niin, että lainaa voi nostaa käyttöön osissa. Kun lainan on maksanut takaisin, sen saa tarvittaessa taas uudestaan käyttöönsä. Joustoluotto on verrattavissa luottokorttiin, joskin käytössä ei ole maksuvälinettä vaan valuuttaa. Usein rahalaitosten tarjoamat joustoluotot ovat kalliimpi vaihtoehto pankkien tarjoamalle luottokortille, mutta vertailemalla löydät juuri sinulle sopivimman vaihtoehdon. Joustoluotto ei ole yhtä pysyvä vaihtoehto lainalle kuin luottokortti, joten kun summa on maksettu pois, loppuvat myös kulut.

Vaatimukset joustoluoton hakijalle

Jokainen luotonmyöntäjä asettaa omat vaatimuksensa hakijalle, mutta tässä muutamia esimerkkejä siitä, mitä vaatimuksia on olemassa. Yleensä vaatimukset on helppo löytää luotonmyöntäjän verkkosivuilta “lainaehdot”-osion alta, ja niihin kannattaa paneutua ennen hakemuksen täyttämistä, ettei homma tyssää liian nuoreen ikään tai matkapuhelinliittymän puuttumiseen. Mikäli lainaehtoja ei löydä, voi pyytää luotonmyöntäjää lähettämään ne esim. sähköpostiin.

Everyday.fi joustoluotto: olet vähintään 18-vuotias (2000 euron lainaan sinun pitää olla vähintään 21-vuotias), Suomen kansalainen, hyvin raha-asiansa hoitava ja matkapuhelinliittymän omistava henkilö.

Nordea Joustoluotto on hieman poikkeava, sillä luotto on kertaluontoinen, toisin kuin muut esimerkin luotot. Tällöin luotto nostetaan kerralla, eikä sitä saa uudestaan käyttöönsä maksun jälkeen, ilman erillistä sopimusta pankin kanssa. Nordea Joustoluoton saaminen edellyttää, että olet vähintään 18-vuotias, saat säännöllisiä tuloja eikä sinulla ole maksuhäiriömerkintöjä.

Ferratum Joustava luotto: olet vähintään 20-vuotias, asut Suomessa ja sinulla on suomalainen henkilötunnus, toimiva sähköpostiosoite, suomalainen tilinumero ja olet hoitanut raha-asiasi moitteettomasti.

OP Joustoluotto: olet vähintään 23-vuotias, Osuuspankin tai Helsingin OP Pankin pitkäaikainen asiakas, sinulla on säännölliset palkka- tai eläketulot, riittävä maksukyky, olet hoitanut raha-asiasi moitteettomasti ja asut pysyvästi Suomessa.

Joustoluoton kustannukset

Joustoluotossa kuten kaikissa lainoissa on kustannuksia, joilla luotonmyöntäjä kattaa riskinsä myönnettyä luottoa kohtaan. Yleensä joustoluotto myönnetään ilman vakuuksia, jolloin luotonmyöntäjän riskit saada lainattu summa takaisin kasvavat. Erilaisia kustannuksia, kuten lainaehtoja, on yhtä paljon kuin markkinoilla luotonmyöntäjiä. On myös hyvä muistaa, että korkotiedot vaihtelevat, joten alla olevat korkotiedot ovat hyvin todennäköisesti muuttuneet jutun julkaisun jälkeen. Viimeisimmät korkotiedot saat luotonmyöntäjältäsi. Tässä joitakin esimerkkejä, millaisia kustannuksia eri luotonmyöntäjillä on:

Nordea Joustoluotto: viitekorko on 3 kk Euribor ja marginaali 8 %. Avausmaksu luoton määrästä riippuen 125 – 200 €. Tilinhoitomaksu 4,50 €/kk.

OP Joustoluotto: viitekorko on 3 kk Euribor ja marginaali 6,5 %. Vuosimaksu 50 €, laskutuspalkkio 4 – 5 € (riippuen laskutustavasta).

Everyday.fi joustoluotto: nostoprovisio 15 %, kuukausikorko 5 %. Ei vuosi- eikä kuukausimaksuja.

Ferratum Joustava luotto: nostopalkkio 7,5 %, ei tilinhoitomaksua eikä avausmaksua. Paperilaskun laskutuslisä 2,90 €/kpl.

Todellinen vuosikorko

Todellinen vuosikorko on kuluttajasuolalain alainen korko, joka helpottaa lainojen vertailua nimelliskorko- ja käsittelykuluviidakossa. Periaatteessa näitä prosenttilukuja vertaamalla saa käsityksen halvimmasta lainasta. Kaikessa yksinkertaisuudessaan: mitä isompi todellinen vuosikorko, sitä kalliimpi laina.

Usein kysyttyjä kysymyksiä joustoluotosta:

Pitääkö luotto nostaa kerralla?
– Ei tarvitse nostaa kerralla. Voit nostaa luottoa pienemmissä osissa ja maksaa takaisin ennen uutta nostoa. Huomioi, että jokaisesta nostosta voidaan periä erillinen maksu ja provisio.
Mitä riskejä joustoluottoon liittyy?
– Korot ovat yleensä suuret ja kulut kasvavat lainamäärän mukaan. Riskit kasvavat, mikäli taloudellisessa tilanteessa tapahtuu jotain yllättävää, kuten jos työttömyys tai äkillinen sairaus vievät säännölliset tulot. Jos rahaa panee säästöön ja tekee sillä tarvittavat hankinnat, riskiä ei ole, vaikka talouteen tulisikin äkillisiä muutoksia.