Lainaa 6000

Mitä tehdä, kun on juuri löytänyt täydellisen kodinkonepaketin, tai tulevan talven lomamatkan, tai saanut loistavan remonttitarjouksen, mutta tilin saldo näyttää vähemmän kuin toivotun hankinnan hintalappu? Oman talouden on laskettu kestävän ylimääräisen 6000 euron menon, joka on budjetoitu tulevien vuosien menoihin. Yksi vaihtoehto on odottaa ja säästää, jolloin tilaisuus menee sillä kertaa ohi, mutta tulee varmasti vielä joskus uudestaan. Toinen vaihtoehto on ottaa lainaa. Lainaa tarjoavat niin pankit kuin rahoitusyhtiötkin internetissä, ja lainan hakeminen on nykyään helppoa ja nopeaa.

1. Lainamäärä

Valitse lainamäärä: 1000 - 50 000 EUR

2. Ikäsi?

Kuinka vanha olet?

3. Maksuhäiriömerkintä?

Hyväksyttävä

Ei

Kyllä

Mistä ja miten?

Monella pikaluottoa tarjoavalla rahoitusyrityksellä maksimilainasumma on 5000 euroa. Tästä syystä 6000 euron lainaa voidaan pitää rajapyykin ylittävänä summana, ja lainantarjoajat vaihtuvat. Yleensä tämän suuruinen laina on vielä mahdollista saada ilman vakuuksia tai henkilötakaajia. Sinun ei siis tarvitse asettaa lainan vakuudeksi omaisuuttasi, kuten asuntoa, eikä pyytää ystäviäsi henkilötakaajiksi. Mikäli kuitenkin päätät laittaa lainalle vakuudeksi vaikkapa auton tai asunnon, tai saat mukaan henkilötakaajan, voivat lainan kustannukset pudota merkittävästi. Usein tämän suuruiset lainat käsitellään nopeasti, ja lainapäätös tulee jopa minuuteissa. Nopeisiin lainoihin liittyy riski ottaa se liian heppoisin perustein, joten tee tiukka harkinta ennen lainan hakemista.

Lainaa voi hakea internetissä esim. hakusanoilla “lainaa 6000”, “pikalaina” tai “pienlaina”. Tai voit mennä pankkisi verkkosivuille suoraan ja etsiä sieltä Lainat-osion, jossa kerrotaan tarkemmin, kuinka paljon pankkisi saattaa lainata. Kaikki pankit tarjoavat tämän kokoisia lainoja. Esimerkiksi S-Pankin lainat alkavat 5000 eurosta, OP (Osuuspankki) tarjoaa lainoja nimillä Pankkilaina ja Täsmäluotto, ja Danske Bankin tarjoamia lainoja ovat Kertalaina ja Käyttölaina.

Lainahakemusta varten tarvitaan yleensä henkilötietojen lisäksi osoitetiedot, työtiedot ja tietenkin haettu lainamäärä ja – riippuen luotonmyöntäjästä – myös toivottu kuukausierä. Lainaa voit hakea, mikäli sinulla ei ole maksuhäiriömerkintöjä eli luottotietosi ovat puhtaat. Muut lainaehdot vaihtelevat riippuen luotonmyöntäjästä. Näitä voivat olla mm. suomalainen puhelinliittymä (ei prepaid), vähimmäisikä 20 vuotta (vaihtelee suurestikin eri luotonmyöntäjien kesken, S-Pankilla vähimmäisikä on 25 vuotta) ja suomalainen pankkitili. Ehtoihin kannattaa tutustua ennen lainahakemuksen täyttöä, jotta säästyy turhalta vaivalta ja löytää luotonmyöntäjän, jonka ehtoihin pystyy samaistumaan. Ehdot löytyvät yleensä luotonmyöntäjän verkkosivuilta nimillä sopimusehdot, ehdot tai luottoehdot.

Mitä se maksaa?

Ilmaista lainaa ei ole olemassakaan, joten olethan varautunut kustannuksiin. Vakuudettomat pikalainat ovat lähestulkoon aina kalliimpia kuin vakuudelliset lainat. Ylimääräisillä kustannuksilla, kuten koroilla ja lainanhoitomaksuilla, luotonmyöntäjä kattaa lainaamansa summan riskit ja kulut. Vakuudellisissa lainoissa riskit kuitataan vakuuksilla, kuten asunnolla tai henkilötakaajilla, joten korkoja voidaan pitää alhaisempina ja muita kustannuksia samoin.

Korot ovat yleensä henkilökohtaisia ja niistä päättävät luotonmyöntäjät, kuitenkin tiettyjen lakisääteisten korkokattojen puitteissa. Korkojen lisäksi saatetaan lainaajalta periä lainanavausmaksu (monet pikavippaajat tarjoavat tämän palvelun ilmaiseksi ensilainaajalle), kuukausittainen laskutuslisä, nostopalkkio jne.

Esimerkkilaskelmia 6000 euron lainalle
Lendo-luotonmyöntäjä: takaisinmaksuaika 48 kk, lyhennyserä 195 €/kk. Todellinen vuosikorko noin 10,47 % ja lopullinen arvioitu takaisinmaksettava summa 7017 €.
OP Pankki, vakuudeton vaihtoehto: takaisinmaksuaika 33 kk, lyhennyserä 210 €/kk, todellinen vuosikorko 10,2 % ja lopullinen arvioitu takaisinmaksettava summa 6863 €.
OP Pankki, vakuudellinen vaihtoehto: takaisinmaksuaika 30 kk, lyhennyserä 210 €/kk, todellinen vuosikorko 7,5 % ja lopullinen arvioitu takaisinmaksettava summa 6536 €.
– Ostosraha-luotonmyöntäjä: takaisinmaksuaika 30 kk, lyhennyserä 299,64 €/kk, todellinen vuosikorko 29,74 % ja lopullinen takaisinmaksettava summa 8989,10 €.

Miten voin vertailla lainoja?

Yksinkertaisin tapa on vertailla todellisia vuosikorkoja keskenään, sillä se antaa parasta osviittaa siitä, miten suuret lainan kulut tulevat olemaan. Mitä suurempi prosentti, sitä kalliimpi laina on. Esimerkeistä kalleimman lainan tarjoaa rahoitusyhtiö Ostosraha, antamalla arvioiduksi todelliseksi vuosikoroksi 29,74%. Kun katsotaan lopullista takaisinmaksettavaa summaa, se on Ostosrahalla kaikista suurin. Todellisen vuosikoron lisäksi kannattaa katsoa myös arviota lopullisesta takaisinmaksettavasta summasta. Todellinen vuosikorko sisältää periaatteessa kaikki luotonmyöntäjän lainaan lisäämät kulut ja korot, kuten mm. avausmaksut, tilinhoitomaksut ja nostomaksut. Verkkosivuilla saatu lainaehdotus on vain suuntaa-antava ehdotus, ja lopulliset kustannukset kirjataan henkilökohtaiseen lainatarjoukseen. Tarkista siis lainatarjous huolella ennen allekirjoittamista!