Lainaa 35000

Mitä tehdä, kun on juuri löytänyt täydellisen auton tai asunnon, mutta tilin saldo näyttää vähemmän kuin toivotun hankinnan hintalappu? On laskettu, että talous kestää ylimääräisen 35 000 euron kuluerän, joka on budjetoitu seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Yksi vaihtoehto on odottaa ja säästää, jolloin tilaisuus menee sillä kertaa ohi tai siirtyy tulevaisuuteen. Toinen vaihtoehto on ottaa lainaa. Lainaa tarjoavat niin pankit kuin rahoitusyrityksetkin internetissä, ja lainan hakeminen on nykyään helppoa ja nopeaa.

1. Lainamäärä

Valitse lainamäärä: 1000 - 50 000 EUR

2. Ikäsi?

Kuinka vanha olet?

3. Maksuhäiriömerkintä?

Hyväksyttävä

Ei

Kyllä

Mistä ja miten?

Tämän suuruinen laina on vielä mahdollista saada ilman vakuuksia tai henkilötakaajia rahoitusyrityksiltä. Sinun ei siis välttämättä tarvitse asettaa lainan vakuudeksi omaisuuttasi, kuten asuntoa, eikä pyytää ystäviäsi henkilötakaajiksi. Mikäli kuitenkin päätät laittaa lainan vakuudeksi vaikkapa auton tai asunnon, tai saat mukaan henkilötakaajan, voit säästää merkittävästi lainan kustannuksissa. Pankit vaativat jo tämän suuruiselle lainalle vakuuksia.

Lainaa voi hakea internetissä esim. hakusanoilla “lainaa 35000”, “laina” tai “vakuudeton laina”. Tai voit mennä pankkisi verkkosivuille ja etsiä sieltä Lainat-osion, jossa kerrotaan tarkemmin, kuinka paljon pankkisi voi lainata. Yleensä tämän kokoinen laina on pankeilla nimellä asuntolaina. Myös pankkien lainahakemukset voi täyttää verkossa.

Lainahakemusta varten tarvitaan yleensä henkilötietojen lisäksi osoitetiedot, työtiedot ja tietenkin haettu lainamäärä ja – riippuen luotonmyöntäjästä – myös toivottu kuukausierä. Lainaa voit hakea, mikäli sinulla ei ole maksuhäiriömerkintöjä, eli luottotiedot ovat puhtaat. Muut lainaehdot vaihtelevat luotonmyöntäjän mukaan. Näitä voivat olla mm. suomalainen puhelinliittymä (ei prepaid), vähimmäisikä 20 vuotta (vaihtelee suuresti eri luotonmyöntäjien kesken) ja suomalainen pankkitili. Ehtoihin kannattaa tutustua ennen lainahakemuksen täyttöä, jotta säästyy turhalta vaivalta ja löytää luotonmyöntäjän, jonka ehtoihin pystyy samaistumaan. Huomioi, että luotonmyöntäjät eivät välttämättä myönnä haettua summaa, vaan voivat myöntää myös pienemmän lainamäärän.

Mitä se maksaa?

Ilmaista lainaa ei ole olemassakaan, joten kustannuksiin pitää aina varautua. Vakuudettomat lainat ovat lähestulkoon aina kalliimpia kuin vakuudelliset lainat. Ylimääräisillä kustannuksilla, kuten koroilla ja lainanhoitokuluilla, luotonmyöntäjä kattaa lainaamisen riskit ja kulut. Vakuudellisissa lainoissa riskit kuitataan vakuuksilla, kuten asunnolla tai henkilötakaajilla, joten korkoja voidaan pitää alhaisempina ja muita kustannuksia samoin.

Korot ovat yleensä henkilökohtaisia ja niistä päättävät luotonmyöntäjät, kuitenkin tiettyjen lakisääteisten korkokattojen puitteissa. Korkojen lisäksi saatetaan lainaajalta periä lainanavausmaksu (monet pikavippaajat tarjoavat tämän palvelun ilmaiseksi ensilainaajalle), laskutuslisä per kuukausi, nostopalkkio jne.

Esimerkkilaskelmia 35 000 euron lainalle
– Rahalaitos – lainan kilpailuttaja: takaisinmaksuaika 10 vuotta, arvioitu lyhennyserä 470 €/kk. Todellinen vuosikorko noin 10,91 % ja lopullinen arvioitu takaisinmaksettava summa 56 438 €.
– Lendo-luotonmyöntäjä: takaisinmaksuaika 10 vuotta, lyhennyserä 472 €/kk, todellinen vuosikorko 10,47 % ja lopullinen takaisinmaksettava summa 56 574 €.
– Nordea-pankki: takaisinmaksuaika 10 vuotta, lyhennyserä 354 €/kk, todellinen vuosikorko 4,31 % ja arvioitu takaisinmaksettava summa korkoineen 42 523 €.
– OP Pankki: takaisinmaksuaika 10 vuotta, lyhennyserä 466 €/kk, todellinen vuosikorko 2,5 % ja lopullinen arvioitu takaisinmaksettava summa 56 396 €.

Miten voin vertailla lainoja?

Yksinkertaisin tapa on vertailla todellisia vuosikorkoja keskenään, sillä se antaa osviittaa siitä, miten suuret lainan kulut tulevat olemaan. Mitä suurempi prosentti, sitä kalliimpi laina on. Todellinen vuosikorko sisältää periaatteessa kaikki luotonmyöntäjän lainaan lisäämät kulut ja korot, kuten mm. avausmaksut, tilinhoitomaksut ja nostomaksut. Todellisen vuosikoron lisäksi kannattaa vertailla myös arviota lopullisesta takaisinmaksettavasta summasta. Näin suuren lainan selkeimmät erot näkyvät lopullisessa takaisin maksettavassa summassa vakuudettomien ja vakuudellisten lainojen välillä. Verkkosivuilla saatu lainaehdotus on vain suuntaa-antava ehdotus, ja lopulliset kustannukset kirjataan henkilökohtaiseen lainatarjoukseen. Tarkista siis lainatarjous huolella ennen sen allekirjoittamista!”